Göteborgs-Posten
March 3, 2025

Frigör potentialen som finns i kvinnors företagande

Debatt - Vi har en dröm. Tänk dig ett Sverige med tiotusentals fler företag. Ett Sverige där det skapas tusentals nya jobb. Ett land som driver innovation. Ett land där varje problem möts av en möjlighet. Denna vision kan bli verklighet om vi frigör den potential som finns i kvinnors företagande. Så låt oss börja i Västra Götaland. Det är helt enkelt dags att ge kvinnor samma möjligheter som män att förverkliga sina drömmar, skriver företrädare för Företagarna.

Det kommer inte att vara enkelt. Vi lever i mörka tider. Konkurserna blir flera och fler. Enligt månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen var arbetslösheten i Västra Götaland 6,5 procent (slutet av december), varslen är fortsatt höga och den ekonomiska återhämtningen ser ut att bli utdragen. Sverige behöver gå från ord till handling.

Genom att främja att fler kvinnor startar, driver och får sina företag att växa kan vi skapa nya jobb och starkare tillväxt. Men i jämställdhetens Sverige är kvinnors företagande i stället ett bekymmer. Endast 30 procent av Västra Götalands företagare är kvinnor (något högre än Sverige-snittet på 28 procent), jämfört med EU-genomsnittet på 33 procent. Sverige ligger långt efter länder som Tyskland, Nederländerna och Frankrike.

Skapar nya jobb

Samtidigt vet vi att företagande är centralt för tillväxt och bidrar till fler arbetstillfällen, högre BNP och större skatteintäkter. Företagarna har därför räknat på potentialen i att fler kvinnor startar företag (notera att varje företagare i snitt startar två företag och att inte alla företag har anställda). Om andelen kvinnor som driver företag i Sverige ökar till EU-snittet på 33 procent, skulle vi få drygt 34 500 nya företag som tillsammans skapar över 14 000 nya jobb. Och om vi siktar högre, en bit över genomsnittet, och når 37 procent, skulle det innebära 69 000 nya företag och 28 000 nya jobb.

Fakta är att många kvinnor hindras från att förverkliga sin företagardröm. Svårigheter att få finansiering, ett otillräckligt trygghetssystem och komplicerade regler skapar onödiga hinder för tillväxt och utveckling. Här kommer våra reformförslag:

– Lånefinansiering på lika villkor genom ökad transparens av företagslån. Banker bör även räkna med utdelning som grund för inkomst vid bedömning av lånelöften.

– En bättre ekonomisk trygghet genom att basera sjukpenninggrundande inkomst (SGI) på historiska inkomster. Det skulle göra systemet mer förutsägbart.

– Sänkta arbetsgivaravgifter genom ett utökat växa-stöd (till de fem första anställda) och ett höjt lönetak till 40 000 kronor, skulle underlätta för att anställa.

Vi vet att med fler företagande kvinnor kan tiotusentals nya jobb skapas. Genom att stärka incitamenten för att starta, driva och växa företag bygger vi ett mer jämställt, innovativt och dynamiskt samhälle.

Det är dags att agera och skapa de förutsättningar som krävs för att kvinnors företagande ska blomstra. Genom att investera i kvinnors entreprenörskap investerar vi i Sveriges framtid. Då kan vi nå vår dröm.

Halldora von Koenigsegg, ordförande Företagarnas riksstyrelse

Monica Crusner, ordförande Företagarna Västra Götaland